Tejesen teljes életet
a laktózérzékenyeknek is!
Laktózmentes sütőtök krémleves
Ez az egyszerűen elkészíthető, azonban laktató és egészséges leves bármilyen étkezés méltó kezdése.
- Só
- Bors
- Szerecsendió
- 1 kg sütőtök
- 2 db krumpli
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 dl Meggle laktózmentes főzőtejszín
- 3 ek. sózatlan Meggle vaj, vagy Alpinesse
A sütőtök magházát eltávolítjuk, a krumplit meghámozzuk és a hagymával együtt kockákra vágjuk. Pont annyi vizet öntünk hozzá, ami éppen ellepi, és feltesszük főni. Ha megfőtt, leszűrjük, és botmixerrel pürésítjük.
A leöntött levet hozzáöntjük, szerecsendiót reszelünk hozzá, és a laktózmentes főzőtejszínt finoman hozzáöntjük. Még egyszer összeforraljuk, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük és kész!
Laktózmentes rakott tejszínes sonkás-baconos penne
- Só
- Bors
- Fokhagyma
- 25 dkg sonka
- Penne tészta
- Parmezán sajt
- 2 ek olívaolaj
- 200 ml Meggle laktózmentes főzőtejszín
Sós vizet teszünk fel forrni, a tésztát megfőzzük és leszűrjük. A sonkát és a bacont felkockázzuk, és kevés olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük laktózmentes tejszínnel, fokhagymát préselünk hozzá és ízlés szerint fűszerezzük.
A tésztát leszűrjük, és a tejszínes sonkával összekeverjük. A sonkás-baconos tésztát egy tűzálló tálba tesszük, a tetejét parmezán sajttal megszórjuk és betesszük sütőbe és egy fél órát sütjük, hogy jól összeérjenek az ízek.
Laktózmentes madártej
- Cukor
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 l Meggle laktózmentes tej
A tojásokat ketté választjuk, a sárgákat 5 evőkanál cukorral habosra keverjük. A tejet feltesszük forrni, és amikor melegszik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojássárgákat folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a forró tejbe.
A fehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, és amikor forr a tej, vizes kanállal kis halmokat eresszünk bele.
A habgombócoknak mindkét oldalát megfőzzük, majd a tejjel együtt lehűtjük a tálalás előtt.
Laktózmentes kókuszos vaníliafagyi
Egy jó desszert megkoronázza az étkezést, és ez a recept ezen felül még egészséges is!
- 2 dl kókuszos rizsital
- 3 evőkanál kókuszreszelék
- barna- vagy nádcukor, ízlés szerint
- 3 tojás sárgája
- 1 vaníliarúd (csak a belseje)
- 400 ml Meggle laktózmentes habtejszín
A kókuszos rizsitalt melegítsük fel a cukorral, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a vaníliarúd kikapart belsejét. A tojás sárgátját verjük fel habosra. Folyamatos keverés mellett a felmelegített levet öntsük hozzá óvatosan a tojás sárgájához.
Amikor elkeveredett a kettő egymással, akkor közepes lángon krém állagúvá főzzük. Közben egy tálba öntjük a tejszínt, és ráengedjük a krémet és összekeverjük. Várjuk meg, míg kihűl, és tegyük a fagyasztóba, majd óránként vegyük ki és keverjük meg.