Tejszín tudástár

  Cukrászhab, tejszínhab, főzőtejszín… Szerencsére manapság számos tejszínféleség áll a rendelkezésre, hogy a legfinomabb eredményt érjük el
  az étel készítésekor. És ráadásul nem mindegy, hogy melyik fajtát mire használjuk.

  Főzőtejszín:
  Általában sós és édes mártások, levesek gazdagítására használják.
  A hőállósága nagyon jó, könnyen elkeveredik az ételben. 10 és 20%-os is létezik belőle. Az előbbit hígabb, az utóbbit sűrűbb ételek elkészítéséhez használják. Tejből készülnek.

  Tipp: A tökéletes eredmény érdekében érdemes a hőkiegyenlítést alkalmazni. Ezt azt jelenti, hogy a használni kívánt tejszínmennyiséget az ételből kimert pár kanálnyi lével elkeverjük és nem közvetlenül a tejszínt, hanem a már melegebb keveréket tesszük a fogásba. Ezt követően már ne forraljuk az ételt, így nem csapódik ki a tejszínben levő zsír.

  Habtejszín:
  Tejből készült, legalább 30%-os zsírtartalmú, amely biztosítja, hogy kemény habbá lehessen verni. Általában nem tartalmaz cukrot. Főként desszertek, krémek, habok készítéséhez használják, hőtűrő képessége jobbára alacsonyabb, mint a főzőtejszíné.

  Tipp: A habtejszín hűtött állapotban verhető fel igazán. Ha mégsem verődik fel, hűtsük le újra, öntsük le az alját és kezdjük újra a műveletet. A habtejszín nem szereti a savas anyagokat (pl. citromlé), de a MEGGLE habtejszínt citromlével is biztonsággal fel lehet verni.

  Tejszínhab spray:
  Tejalapú termék, praktikusan használható habspray-ben. Általában cukrozottak. A MEGGLE tejszínhabsprayk 21 és 17 százalékos zsírtartalommal, csipetnyi vanília ízzel minden desszertet megkoronázhatnak. Adagoláskor a Meggle tejszínhab kb. 400%-osra növekednek, szerkezetük stabil.

  Tipp: A forró desszertet hagyjuk kihűlni, mielőtt ráfújnánk a tejszínhabot. Ha az édességet melegen kell tálalni, adjuk mellé a habot.

  Kávétejszín:
  Alacsony, 6-10% zsírtartalmú, tejalapú készítmények. A kávét bársonyossá teszik, hőtűrő képességük jó.

  Tipp: A fogyókúrázók akár kávétejszínnel is főzhetnek, de alacsony zsírtartalma miatt a kávétejszínből nem lehet habot verni. Akinek érzékeny a gyomra a kávé savasságára, érdemes kávétejszínt tennie az italba.

  Hab-és krémalap, cukrászhab:
  Növényi zsírtartalmú készítmény, zsírtartalma alacsonyabb a habtejszínnél. Általában cukorral, esetleg vaníliával ízesítik. Kemény habbá lehet verni, állagát és térfogatát megtartja, sokoldalúan használható a desszertkészítéskor.

  Tipp: A cukrászhab kiválóan alkalmas díszítésre. Bonyolultabb minták, rafinált desszertek készítésekor is érdemes használni.

  Főzőkrém:
  A Meggle Creme Cuisine, azaz főzőkrém növényi alapú. Sem aromát, színezéket vagy keményített zsírt nem tartalmaz - így a csökkentett, 15%-os zsírtartalmával tökéletes ízhatást kölcsönöz. Jó hőállósággal rendelkezik, így nemcsak finom ízt, hanem szép színt és állagot is biztosít ételeknek.

  Tipp: A Meggle főzőkrém használható húshoz, halhoz, zöldségekhez, tésztaételekhez állati főzőtejszín helyett.