Az egészséges ebéd

    Az általános vélemény szerint az egészséges ételek alapja a zöldség, a sovány, fehér hús, a hal és a teljes gabonafélék. Ebben sok igazság van, de talán egyeseknek ez szűkös menünek tűnhet. Aki pedig idegenkedik a zöldségektől, annak is jó hírünk van.

    Számos híres séf is az egyszerű alapszabály mentén dolgozik: „minden az alapanyagon és az elkészítésen múlik”. Bármilyen közismertnek is hangzik ez a tény, mégis érdemes megszívlelni. Az igazi ínyenc menüt pedig egészségesen is el lehet készíteni és még egy jó steakről sem kell lemondani.

    Egészséges ételek vajjal
    A grillezés mindenképpen jó megoldás a kalóriaszegényebb ételek elkészítéséhez. A fűszervajak sem tilosak, kismértékben nyugodtan fogyaszthatók, hiszen a vaj könnyen emészthető és kiváló forrása a zsírban oldódó (A, D, E) vitaminoknak*. A Meggle a fűszervajak, vajak mellett egy igazán könnyű megoldást is kínál, a bársonyos ízű Alpinesse-t. A Meggle Alpinesse alacsonyabb zsírtartalmával, krémességével a fűszeres, vajas krémeknek is kiváló alapja lehet.

    A krémes ételek lelke
    A főzőtejszín többek között a krémlevesek, mártások ízét gazdagítja, de húsos, zöldséges ragukban is megállja a helyét. A krémes ételek imádóinak a Meggle 10%-os zsírtartalmú főzőtejszínek is rendelkezésre állnak, így a vonalaikért aggódóaknak sem kell lemondani a teljes ízekről. Mindemellett akár 20, akár 10%-os a tejszín, érdemes tudni, hogy az egyik legfontosabb D-vitaminforrás**.

    Izgalmas zöldségek
    Padlizsántorony, friss lecsó, töltött gomba, kecskesajtos paradicsom… Mennyivel izgalmasabban hangzanak a párolt zöldköretnél! A grillezett padlizsán mozzarellával, paradicsommal kiegészítve, friss zöldfűszerekkel nemcsak ízletes köret, de önálló főétel is lehet. Zellerből, karfiolból is lehet finomságokat készíteni, a zöldségeket puhára főzve, vajjal átpasszírozva selymes püréket készíthetünk. A grillezett paprikát, paradicsomot, de még a kukoricát is gazdagíthatjuk aromás sajtokkal, balzsamecettel.
    A „hírhedt” zöldköretet is meg lehet kedveltetni. A titok, hogy a zöldségféléket roppanósra, tehát ne puhára főzzük. Ügyeljünk arra is, hogy a zöldségek a forró vízből való kiszedés után is tovább főnek. Ezt jeges vízbe való merítéssel tudjuk megakadályozni. Így nemcsak zamatosabbak lesznek, de vitamintartalmukat is jobban megtartják.

    *Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél, V. évfolyam 9. szám, 2012. szeptember
    ** Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY, VII. évfolyam 8. szám, 2006. augusztus

    Tiltólistás szénhidrát?
    A szénhidrátokat szinte lehetetlen, de nem is érdemes kiiktatni étrendünkből. Például egy közepes méretű paradicsomban is 5 gramm szénhidrát van. A lényeg az, hogy a szénhidrát típusok között tegyünk különbséget. A szabály egyszerű: az egyszerű szénhidrátokkal szemben válasszuk inkább az összetett szénhidrátokat.
    Ennek oka, hogy az egyszerű szénhidrátok (fehér liszt, répacukor, fehér rizs, az ezekből készült élelmiszerek, stb.) feldolgozása során „egyszerűsítik” az élelmiszert, így a tápanyagok, vitaminok, rostok nagy részét kivonják az alapanyagokból. Emellett az egyszerű szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukrot, így hamarabb éhesebb is lesz tőlük az ember… Az összetett szénhidrátok ellenben lassabban szívódnak fel, kevésbé terhelik meg a szervezetet és fontos tápanyagokat tartalmaznak. Közéjük tartozik például a barnarizs, a zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek (pl. lencse, bab, borsó) és a teljes kiőrlésű gabonafélék.